Αποφασίσατε να αποκτήσετε σκύλο αλλά δεν ξέρετε με ποια κριτήρια να επιλέξετε; Όλοι λίγο-πολύ έχετε έρθει σε επαφή με διάφορες ράτσες σκυλιών. Άλλα είναι φύλακες και άγρια, άλλα είναι ζωηρά και παιχνιδιάρικα. Τα κριτήρια που καθορίζουν τον τύπο του σκύλου που θα επιλέξετε, βασίζονται σε 7 κανόνες. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί!

Ο ρόλος του σκύλου

Αρχικά θα πρέπει να συλλογιστείτε τι είδους σκύλο ψάχνετε και τι φαντάζεστε ότι θα κάνετε παρέα. Ένα σκύλος φύλακας, δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι το λούτρινο παιχνίδι των παιδιών σας, όπως και ένας πολύ ενεργητικός σκύλος δεν μπορεί να κάτσει ήσυχος μέσα σε ένα διαμέρισμα. Ο τύπος της ράτσας που θα επιλέξετε θα καθοριστεί από το λόγο για τον οποίο επιθυμείτε, σε πρώτο πλάνο, να αποκτήσετε ένα τετράποδο φίλο.

Μέγεθος

Το μέγεθος, όντως μετράει. Εάν και το γούστο του καθενός είναι διαφορετικό, το μέγεθος του σκύλου (μικρό, μεσαίο, μεγάλο) δεν καθορίζεται μόνο από το τι μας αρέσει, αλλά και από το μέρος που ζούμε. Εάν και τα σκυλιά έχουν την τάση να προσαρμόζονται στο περιβάλλον που ζούνε, είναι κρίμα μεγαλόσωμα σκυλιά να είναι εγκλωβισμένα μέσα σε μικρά διαμερίσματα. Βέβαια, αυτό δεν προϋποθέτει όλοι να έχουν κήπο ή αυλή, ωστόσο κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές πρέπει να τηρούνται όσον αφορά το χώρο στον οποίο θα ζει το σκυλί.

Βόλτες

Το μόνο σίγουρο, ανεξαρτήτως τι είδους σπίτι έχετε, είναι ότι ο σκύλος θα χρειάζεται βόλτες. Εάν δουλεύετε, στη αρχή θα κάνετε λίγο υπομονή, στη συνέχεια όμως θα δείτε πως ο σκύλος θα προσαρμοστεί στο πρόγραμμά σας. Δεν έχουν όλα τα σκυλιά την ίδια ανάγκη για βόλτα και παιχνίδι. Άλλα είναι δραστήρια και καλό θα ήταν αν κάνουν πολλά χιλιόμετρα την ημέρα, άλλα πάλι και μια μικρή βόλτα τους αρκεί. Ένας γενικός κανόνας είναι, πως τα μεγαλόσωμα σκυλιά χρειάζονται περισσότερη φυσική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα, σε σχέση με τα μικρότερα.

Σκύλος για τρέξιμο

Τώρα, εάν θέλετε ο σκύλος σας να σας ακολουθεί στις αθλητικές σας δραστηριότητες, η επιθυμία σας είναι μονόδρομος. Δεν έχουν όλες οι ράτσες τις ίδιες αθλητικές ικανότητες.  Εάν είστε δραστήριος τύπος, επιλέξτε ένα σκύλο γεμάτο ενέργεια, ο οποίος θα γίνει ο καλύτερός σας σύντροφος στις εξορμήσεις σας στη φύση.

Οικογένεια

Έχετε παιδιά ή σκέφτεστε να αποκτήσετε; Τότε θα πρέπει να συλλογιστείτε λίγο παραπάνω το θέμα της ράτσας. Κάποιες είναι ιδιαίτερα φιλικές με τα παιδιά, κάποια άλλες όχι. Στον ερχομό ενός σκύλου, τα παιδιά θα πρέπει να εξοικειωθούν με το νέο μέλος, όπως και το αντίστροφο. Εάν έχετε ήδη παιδιά, εντάξτε τα στη διαδικασία αναζήτησης, σκεφτείτε όλοι μαζί ονόματα για σκύλους και βάλτε σιγά-σιγά κανόνες και υποχρεώσεις σε όλους. Έτσι, τα παιδιά σας θα μάθουν από μικρά την έννοια της υπευθυνότητας απέναντι στον μικρό τους φίλο.

Καθαρόαιμο ή ημίαιμο;

Καθαρόαιμο ή ημίαιμο; Εδώ μάλλον έγκειται στο τι θέλετε. Η επιλογή ενός καθαρόαιμου, εξασφαλίζει κάποια βασικά χαρακτηριστικά που έχει ράτσα, ενώ στα ημίαιμα είναι λίγο και θέμα τύχης. Σε κάθε περίπτωση, ένα ημίαιμο σκυλάκι δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με ένα καθαρόαιμο.

Εξυπνάδα

Ψάχνετε για το πιο έξυπνο σκυλί; Αυτό που θα σας υπακούει τυφλά και θα σας θεωρεί αρχηγό της αγέλης του; Σίγουρα ορισμένες ράτσες ξεχωρίζουν για την ικανότητα αντίληψη που έχουν. Συνήθως τα έξυπνα σκυλιά είναι διασκεδαστικά και αποκτούν μια ξεχωριστή επικοινωνία με τους ανθρώπους. Ωστόσο, χρειάζονται την απαιτούμενη ενέργεια και ζωηράδα και από εσάς, διαφορετικά, βαριούνται εύκολα.

Εάν σκέφτεστε να αποκτήσετε σκύλο, πρέπει να είστε αρκετά συνειδητοποιημένοι. Ο ερχομός ενός σκύλου, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αλλάξει ριζικά της ζωή σας, γι’ αυτό προετοιμαστείτε για νέες, ζωηρές και χαρούμενες τετράποδες στιγμές!